Loading…
Grävseminariet has ended
Välkomna till Grävseminariet 2024 i Gävle! Årets tema är mod och många föreläsningar och programpunkter kommer präglas av det.
Friday, March 22 • 10:00 - 10:45
På flykt från grekiska nazister - att våga gräva när ditt liv är i fara

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

Feedback form is now closed.
Limited Capacity seats available

Niko Ago har bland annat skrivit boken Nynazismen i Grekland, en reportagebok om nynazismens uppgång, fall och uppgång igen. Granskandet av högerextremister gjorde att Niko blev tvungen att lämna Grekland. Han levde gömd i nästan ett år och 2013 hamnade han i Sverige. Under åren som grävande journalist i Grekland har han avslöjat starka band mellan högerextremister och den grekiska polisen samt ett oerhört rasistiskt beteende inom den sistnämnda. Avslöjandet av Gyllene grynings starka band med polisen fick även internationell uppmärksamhet. Mordhot riktades mot Niko och hans familj och staten beslutade att deportera honom till Albanien, där han är född. År 2019 nekades han inresa till Serbien på grund av texter som han skrivit om forna Jugoslavien och folkmordet i Srebrenica. Han hölls i den serbiska polisens förvar innan han deporterades till Sverige.
Läs mer

Föreläsare
avatar for Niko Ago

Niko Ago

Reporter, SVT Nyheter Dalarna
Niko Ago är reporter på SVT Nyheter Dalarna. Han har bland annat skrivit boken "Nynazismen i Grekland", en reportagebok som berättar om nynazismens uppgång och fall i landet. Boken hamnade på USA:s kongressbibliotek.


Friday March 22, 2024 10:00 - 10:45 CET
Lokal: Suite Boulogne - en trappa ned